PiotrZielinskiUL dobry wieczór Wszystkim, te liście dęby najlepiej, żeby gąsienice zjadły, ale pewnie nic z tego nie wyjdzie PiotrZielinskiUL także mamy klęskę urodzaju, 5 wyklutych rzadko się zdarza EwaSaraa Piotrze a nie można byłby zrobić na razie większego zbliżenia na maluszki? PiotrZielinskiUL zommem nie chcemy kręcić, bo mamy mało prądu i na wszelki wypadek nie ruszamy TeresaGzwychowa się cała 5? PiotrZielinskiUL ten ostatni jeszcze za słabo walczy o miejsce przy stole, ale rodzice rybki przynoszą, zrobiło się cieplej, może mu się uda Monka234 @Piotr ZielinskiUL czytałam o sześciu odchowanych bociankach w Kampinosie w 1992r czy to jest jedyny taki odnotowany przypadek? PiotrZielinskiUL nie znam innych dobrze udokumentowanych, 5 wylatujących się zdarzają b. rzadko. Do tej pory mieliśmy tylko jeden taki lęg z Polski środkowej, trzeba jeszcze poczekać kilka dni, aż najmłodszy nauczy się dopychać do jedzenia Monka234 dziękuję, mam jeszcze pytanie techniczne 19:07:32 było karmienie od Oriona, czy to parę minut później 19:14:59 liczyć jako osobne karmienie? PiotrZielinskiUL nie, to była dokładka do właściwego karmienia, gdyby młode spały i po obudzeniu Orion by je karmił, to wtedy tak, - jako osobne karmienie lenka_zet Piotrze, zakładając optymistycznie, że wszystkie dotrwają do okresu obrączkowania, ile logerów macie przewidzianych na ten rok? PiotrZielinskiUL tego jeszcze nie ustalałem z RDLP, to będzie zależało głównie od kondycji piskląt, także najpierw musimy ok. tydzień poczekać, żeby wiedzieć, że nie doszło do eliminacji AniaNaw Piotrze, czy ze względu na ewentualne liście gniazdo nie jest centralnie, czy też z innego powodu, np. ładniejszy obrazek? PiotrZielinskiUL @AniaNaw - kadr specjalnie pokazuje dno lasu z prawej strony gniazda z uwagi na łosie i kilka razy łosie już się pokazały, my je widzieliśmy podczas montażu kamery, ale wtedy nie przechodziły pod gniazdem. teraz okazało się, że to ich ulubiona trasa. lenka_zet @PiotrZielinskiUL Piotrze, czy jest szansa by RDLP zamieściło pod transmisją kalendarium? PiotrZielinskiUL @lenka_zet - tak, coś umieścimy, ale trochę później, bo w przyszłym tygodniu mnie nie będzie, jadę w Tatry, teraz najważniejsze jest, żeby najmłodszy przetrwał jeszcze tydzień, ten piąty wykluty to była rezerwa na wypadek, gdyby któreś jajo było niezalężone. Bożka-i4h Czy z Dębu 2 będzie jeszcze transmisja czy już nie? PiotrZielinskiUL @Bożka-i4h - tak, będzie, ale na razie nie mamy kiedy tam jechać. Nie wiemy co się wysypało. Ptaki-MojaPasja Czy jeśli to drzewo zarośnie kamerę, to będzie możliwość usunięcia go przy obrączkowaniu? PiotrZielinskiUL @Ptaki-MojaPasja - jasne, podczas obrączkowania usuniemy tę gałązkę EwaSaraa czy są jakieś nowe wieści o naszych młodych bocianach z logerami? PiotrZielinskiUL @EwaSaraa - nie, nic nowego nie ma @PiotrZielinskiUL w przyszłym tygodniu pogoda ma być względnie dobra, także może się najmłodszemu uda, tymczasem dobranoc Wszystkim. Będę za dwa tygodnie.