Piotr Zieliński dobry wieczór Wszystkim, patrzę co było wcześniej, wygląda, że gniazda pilnuje Ofelia. lenka_zet Piotrze, cofnij na 19:41:45 była krótka wizyta Oriona i zaraz po nim Ofelia przyleciała o 19:48:34 ale po co Orion zajrzał o 19:41? PiotrZielinskiUL czyli zagadka
GrażynaKwiecień-x4o P. Piotrze czy da się coś zrobić z kamerą żeby był podgląd w nocy? Czy już tak zostanie do końca sezonu . Chciałam też zapytać czy będą obrączkowane bocianki jeżeli tak to kiedy ? Piotr Zieliński z kamerą nie, ale jak będziemy obrączkować, to usuniemy liście, obrączkować będziemy, ale jeszcze nie wiadomo kiedy.
BozDG Trochę szkoda tych liści- może pójdą bokiem. Piotr Zieliński - nam nie, bez żalu je usuniemy. jak usuniemy liście, to pojawi się podświetlenie w nocy.
BalBasia-k5l Czy przerwa techniczna na Dąb 2 zostanie do końca sezonu? Piotr Zieliński - jeszcze trochę. Bartek jest w Albanii, ale niedługo ma wrócić, to pojedziemy.
AgTinaT Piotr, jak wygląda teraz u Was zajętość gniazd? Piotr Zieliński - na razie nie wygląda, bo sprawdziliśmy tylko kilka, a to za mało do uogólnień. Natomiast z ciekawszych informacji, to udało się znaleźć gniazdo bociana czarnego u podnóża Gorców. To ptak, który dostał loger u nas w nadleśnictwie Piotrków. AgTinaT Ooo, jest tam lęg? Piotr Zieliński tak, są na etapie wysiadywania , albo małych piskląt. Nie podchodziłem, ale słabo to wygląda, bo gniazdo jest na lichej sośnie. W każdym razie bociany czarne w górach mają gorzej, bo nie ma dębów, kiedyś w górach były potężne buki i jawory, ale niewiele tego zostało i lasy są liche, szczególnie w Tatrach. Monka234 Jeżeli są na etapie wysiadywania, to trochę późno. Piotr Zieliński późno, ale nie ma tragedii, powinny zdążyć.
Monka234 czasami Orion i Ofelia zachowują się tak, jakby widziały obcego bociana, czy taki obcy może być jakimś zagrożeniem dla piskląt? Piotr Zieliński obce bociany z pewnością się pojawiają, co widać po zachowaniu Oriona, ale nie są już zagrożeniem dla naszych piskląt, są za duże, również nasze pisklęta są za duże, żeby doszło do eliminacji, ale oczywiście jastrząb i bielik zawsze są zagrożeniem. wowkanal2296 czy ktoś tu zaobserwował drapieżniki przy naszym nowym dębie ? Piotr Zieliński nawet jak ich nie było przy gnieździe do tej pory zawsze mogą przylecieć , ale nie mamy na to wpływu.
Piotr Zieliński a eliminacja Piątego nie była zaskoczeniem. Sygnalizowałem to ostatnio, na FB, bo mały miał problemy z przedarciem się do pokarmu. lenka_zet dzień później Ofelia próbowała eliminować czwartego moim zdaniem i nie tylko moim. Widziałeś Piotrze filmik z tego zajścia? Piotr Zieliński tak, widziałem, ale moim zdaniem tylko je oglądała , już był za duży, a z pokarmem nie było tragedii.
lenka_zet i rodzeństwo chyba trochę przeszkadzało, ale wyglądało to groźnie, jakby jego i tylko jego starała chwycić za głowę. Piotr Zieliński ale nie była zdenerwowana, obejrzała, było OK, to nie próbowała niczego więcej, one bardzo sprawnie operują dziobem. gdyby go chciała złapać zo głowę, to by złapała. Piotr Zieliński tymczasem dobranoc Wszystkim.