Krum - spring-summer migration (from 13.04)

Post Reply
marika.solo
Site Admin

Re: Krum - spring-summer migration (from 13.04)

Post by marika.solo »

Last position: 2025-05-07 04:00:17(UTC)

- Krum's first location today (3h UTC) is already in his favoured spot as it was in previous days
- Krumova prvá dnešná lokalizácia (3h UTC) je už na jeho favorizovanom mieste tak ako to bolo aj predošlé dni

Image
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

Last position: 2025-05-08 10:01:59 (UTC)

- Krum moved on (at 09.30.42) - he is till flying (to the west)
- Krum sa opäť pohol (o 09:30:42) - stále letí (smerom na západ)

Image

Image
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

- did this very young male (subadult, 3CY - hatched 2023) decide to look into his homeland? to find a future nesting site? we'll see in the next few days
- rozhodol sa teto mladý samec pozrieť sa do vlasti? nájsť budúce hniezdisko? uvidíme v ďalšie dni

Image
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

Last position: 2025-05-08 11:12:24 (UTC)

- Krum moved on (at 09.30.42) and he is still flying to the west
- Krum sa opäť pohol (o 09:30:42) a stále letí smerom na západ

Image

nooo, Krum most probably landed there (thes speed is increasing)
nieee, Krum tu zdá sa pristáva (rýchlosť klesá)

Image

Image
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

Ócsa PLA /Protected Landscape Area belong to Danube-Ipoly National Park Directorate

- a marshy, bushy, reedy area that is home to a diverse birdlife
- močaristá, krovinatá a trstinová oblasť, ktorá je domovom rozmanitého vtáctva

video
black stork are nesting there (we see them in this video)

uploaded on 26.11.2019 by Túrák Magyarországon

pic from the video
Image
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

Last position: 2025-05-08 16:00:10 (UTC)

Krum continued - Krum pokračoval

1/ our stork continued westward along the southern edge of Budapest (the capital of Hungary) / náš bocian pokračoval smerom na západ južným okrajom Budapešti (hlavné mesto Maďarska)

Image

2/
- near Martonvásár Krum turned south along and over Lake Velence (on the south side there is the protected natural area "Lake Velence Bird Reserve") and over the Dinnyés protected natural area to the night rest area (both are Ramsar sites)
- pri Martonvásáre Krum sa otočil na juh a pokračoval pozdĺž a ponad jazero Velence (na južnej strane sa nachádza chránená prírodná oblasť „Vtáčia rezervácia jazera Velence“) a ponad chránenú prírodnú oblasť Dinnyés až k miestu nočného odpočinku (obe sú Ramsarskými lokalitami)

Image

3/ forest near Seregélyes (and the Dinnyés-Kajtori csatorna /canal and the Bujtás-tó / lake)
Krum nocuje v lesíku pri obci Seregélyes (a Dinnyés-Kajtori kanáli a neďaleko jazera Bujtás)

Image
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

Velencei Lake
(more very nice photos) https://en.wikipedia.org/wiki/Lake_Velence

Dinnyési-fertő
photos: https://commons.wikimedia.org/wiki/Cate ... ation_Area

Bujtás Lake and the canal
Image
(source: https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 000&type=3 uploaded on 01.06.2013)
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

Image

view to his night roost (forest edge) from west
Image
https://maps.app.goo.gl/qvtiRqGnKbeDJzsM7 Seregélyes, Google Street View May 2018
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

https://www.facebook.com/groups/blackst ... 135230727/
Gábor Zvara

Dear everyone,
I'm a park ranger from Hortobágy National Park Directorate. Jászkisér, along with the fish breeding pond is part of my administrative area. Yesterday, it came to my notice, that there's a GPS tagged black stork by the pond. Today morning (05.08) I arrived near the site and approached the exact place of the GPS data with a drone. (Less disturbance than a human presence) I counted six individuals close to each other, but unfortunately I couldn't identify Krum. Maybe he was a bit further away. Shortly after, the storks (along with egrets and herons) took wing, and flew away.
I'm pretty sure, that Krum is okay and feeling well. There were at least six other individual black storks, with whom he could spend time, which means safety for such a cautious bird. The exact place were full of fish-waste dumped all around. So that was the reason Krum, along with the others spent time here, feeding on the fish. 🙂

Som strážcom parku z riaditeľstva Národného parku Hortobágy. Jászkisér spolu s rybníkom, kde sa rozmnožujú ryby, je súčasťou mojej administratívnej oblasti. Včera som dostal informáciu, pri rybníku sa nachádza bocian čierny s GPS. Dnes ráno (5. 8.) som dorazil k miestu a pomocou dronu som sa priblížil k presnému miestu GPS údajov. (Menej rušenia ako ľudská prítomnosť) Napočítal som šesť jedincov blízko seba, ale Kruma som, žiaľ, nedokázal identifikovať. Možno bol o niečo ďalej. Krátko nato bociany (spolu s volavkami popolavými) vzlietli a odleteli.
Som si celkom istý, že Krum je v poriadku a cíti sa dobre. Bolo tam najmenej šesť ďalších bocianov čiernych, s ktorými mohol tráviť čas, čo pre takého opatrného vtáka znamená bezpečnosť. Miesto bolo plné rybieho odpadu, ktorý bol všade naokolo vyhodený. ​​To bol dôvod, prečo Krum spolu s ostatnými trávil čas tu a kŕmil sa rybami. 🙂
marika.solo
Site Admin

Post by marika.solo »

Jászkisér

Image

Image

Image
Post Reply

Return to “Czechia/Makov RS”